Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

ДОДАТОК 3: ЯК ПРАЦЮВАТИ В БІБЛІОТЕЦІ

Бібліотеки, особливо великі, часто відлякують людей. Багато хто розгублюється, зіткнувшись із наявними в бібліотеках незліченними джерелами інформації. Тож вони можуть обмежитися тільки незначною часткою пропонованих даних, можливо, на шкоду своїй академічній праці. Тому спочатку доцільно ознайомитися с наявними ресурсами бібліотек. Якщо ви це зробите вчасно, відчуття "розгубленості" недовго триватиме!

Уся наявна в бібліотеці інформація зберігається і впорядковується в систематичний спосіб для полегшення пошуків потрібних даних. У більшості невеликих бібліотек існують відкриті стелажі, тобто книги виставлені на полицях, і читач може безпосередньо вибрати потрібну книжку. У більшості великих бібліотек на відкритих полицях виставлено лише частину книжок, а інші зберігаються у сховищах, де вони займають менше місця. У таких бібліотеках для того, щоб скористатися книжкою або взяти її додому, треба звернутися особисто або зробити письмове замовлення. В деяких бібліотеках книги можна одержати і в той, і в той спосіб.

Конкретну книжку ви можете знайти за ім'ям автора або назвою в покажчику чи каталозі. Це може бути комп'ютеризований перелік, картковий каталог або мікроплівка або всі три варіанти. Знайшовши каталожний номер книжки, ви можете замовити її у бібліотекаря або пошукати її на відкритих полицях, які завжди впорядковані за каталожними номерами. Всі, або більшість, книжок з питань соціології будуть в одному місці. Кожен бібліотекар може пояснити, як діє система каталогу.

Для того, щоб знайти книжку з певної теми (якщо ви не знаєте ні прізвища, ні назви), слід звернутися до предметного покажчика (знову ж таки, це може бути комп'ютеризована інформація або картки). У предметному покажчику література розміщена відповідно до тематичного спрямування, наприклад, "клас", "бюрократія" тощо.

Багато сучасних бібліотек оснащено комп'ютеризованими системами пошуку, якими легко оперувати і які переважно доступні для всіх читачів. Вам слід лише набрати назву галузі чи галузей, якими ви цікавитеся, і комп'ютер видасть перелік відповідних назв.

Більшість бібліотек надають дуже схожі послуги, проте деякі з них мають свої методи роботи, а в каталожних системах також існують відмінності. Ніколи не бійтеся звернутися по допомогу до бібліотекаря чи асистента, якщо вас бентежить якийсь аспект бібліотечних формальностей. Вам не слід боятися потурбувати їх; бібліотекарі — фахівці, які мають дбати про доступ до бібліотечних фондів усіх, кому це потрібно. Вони, як правило, добре знають фонди бібліотеки і, при потребі, завжди готові надати допомогу.