Соціологія - Навчальний посібник

Автори: , , | Рік видання: 2004 | Видавець: Київ: Вид-во Європейського університету | Кількість сторінок: 246

Механізми регуляції життєдіяльності

Вивчення соціології народонаселення має велике значення для розуміння динаміки соціальної структури і механізмів соціалізації особистості.

Особистість передбачає, прогнозує і планує свої дії як необхідну передумову існування. Випереджаючий характер цього сприйняття знаходить втілення в багатьох зразках народної мудрості як важливої складової соціальної пам'яті. "Якщо твої плани розраховані на рік — сій жито; якщо на десятиліття — саджай дерева, якщо на віки — виховуй дитину" — підкреслює народне прислів'я.

Залежно від Індивідуальних ознак різні за віком, фахом, статтю, досвідом роботи особистості по-різному налаштовані на сприйняття й оцінку одних і тих же явищ, мають свою "установку", яка розглядається як механізм випереджаючих реакцій особистості на її соціальні ролі.

Засобом соціалізації особистості та контролю за діяльністю суб'єктів соціального буття виступають соціальні норми. Необхідною умовою формування соціальних норм є сукупність економічних, географічних, правових, етнічних, культурних і побутових ознак відновлення як окремих соціальних структур, так і народонаселення в цілому.