Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Розділ 4. СУСПІЛЬНА ВЗАЄМОДІЯ І ПОВСЯКДЕННЕ ЖИТТЯ

Основні терміни

• соціальна взаємодія • зустріч • соціальна роль • соціальна позиція

Двоє людей розминаються на міській вулиці. На відстані вони обмінюються короткими поглядами, кожен ковзає по обличчю другого та примічає, як він одягнений. Коли вони наближаються одне до одного й розминаються, кожен дивиться кудись убік, уникаючи очей другого. Така сцена повторюється у містечках та містах світу мільйони разів на день.

Коли перехожі кидають погляд один на одного, а потім відводять очі, відбувається те, що Ервінґ Ґофман (Еrving Goffman, 1967, 1971) називає ввічливою неуважністю, якої ми потребуємо одне від одного в багатьох ситуаціях. Ввічлива неуважність — це не те ж саме, що просте ігнорування присутності іншої особи. Кожен індивід показує, що він помітив присутність іншого, але уникає будь-якого жесту, що міг би видатися надто надокучливим. Ввічливу неуважність ми застосовуємо більш чи менш несвідомо, але вона має неабияке значення в нашому повсякденному житті.

Збагнути, чому це так, либонь, буде найлегше, уявивши собі ті випадки, коли цього не стається. Коли хтось пильно на когось дивиться, дозволяючи собі виказати певне почуття, то це зазвичай буває при зустрічі зі своїм коханим (коханою), родичем чи близьким другом. Люди чужі або випадкові знайомі фактично ніколи не дивляться одне одному у вічі так довго. Зробити так означало б виказати певну ворожість. Люди незнайомі можуть так чинити лише тоді, коли належать до двох відверто антагоністичних одна одній груп. Таким "ненависним поглядом" колись нерідко дивилися білі на чорношкірих у Сполучених Штатах.

Навіть друзі у розмові віч-на-віч мають виявляти делікатність, споглядаючи одне одного. Кожен демонструє свою уважність та зацікавленість розмовою, вряди-годи підводячи погляд на співрозмовника, але не втуплюючись у нього. Занадто пильний погляд може сприйматись як ознака недовіри або нерозуміння того, що каже інший. Утім, про того, хто взагалі не дивиться на співрозмовника, можна подумати, що це людина ухильна, пихата або, іншими словами, якась дивакувата.