Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Дивись також:

МЕНТАЛІТЕТ

(франц. mentalite - склад розуму, світосприйняття) своєрідний стан, рівень розвитку і спрямованості індивідуальної та групової ...

Доход

Одна з найзначніших перемін у західних країнах за останнє сторіччя — це зростання реального доходу більшості населення, яке працює (реальний доход — це фактичний доход, виключаючи наслідки інфляції, щоб мати фіксований стандарт для порівняння з року в рік). Робітники "в синіх комірцях" у західних суспільствах сьогодні заробляють утричі-вчетверо більше, аніж їхні попередники на початку сторіччя. Зростання платні "білих комірців", менеджерів та висококваліфікованих працівників відбувалося трохи швидше. Щодо заробітку на душу населення та вибору наявних товарів і послуг більшість людей на Заході сьогодні живуть набагато заможніше, аніж жилося більшості людей раніше в історії. Одна з найважливіших причин зростання заробітків — це підвищення продуктивності праці, тобто кількості продукції, виробленої одним працівником, чого пощастило досягти завдяки технологічному прогресу. Від 1900-х років вартість товарів та послуг, які виробляє один працівник, зростала більш-менш безперервно, принаймні в багатьох галузях промисловості.

Проте, як і у випадку з багатством, доходи розподіляються, як і раніше, нерівно. 1994 року 20 відсотків найпривілейованіших родин одержали половину сукупного доходу. Верхні 5 відсотків у Сполучених Штатах одержують 17,6 відсотка сукупного доходу; ще 20 відсотків — 44,6 відсотка; а нижні 20 відсотків одержують лише 4,4 відсотка. Середній доподатковий заробіток найбіднішої частини людей у Сполучених Штатах зменшився приблизно на 5 відсотків за період з 1977-го по 1992 р. Протягом цього ж періоду доходи найзаможнішої п'ятої частини зросли на 9 відсотків, якщо не брати до уваги податків, а податковий тиск на них у 1992 р. був нижчий, аніж у 1977 р.

А зараз розглянемо КЛАСОВУ СТРУКТУРУ, модель класового поділу в Сполученому Королівстві, і побіжно зробимо кілька коментарів щодо інших країн.