Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Дивись також:

БЕЗПЕКА

(safety, security) — стан, при якому небезпека у будь- якому вигляді не загрожує будь-кому, будь-чому. ...

Чому існують профспілки?

Хоча кількість членів профспілок та масштаб їхніх повноважень істотно різняться, вони існують у всіх західних державах. Усі ці країни визнають законне право робітників на страйки, що ставлять економічні вимоги. Чому профспілки стали невід'ємною рисою сучасного суспільства? Чому конфлікт між профспілками та керівництвом видається більш-менш постійною характеристикою промислового середовища?

Дехто вважає, що профспілки є фактично різновидом середньовічних Гільдій — об'єднань людей, зайнятих однаковим ремеслом, — відтвореним у контексті сучасного виробництва. Таке трактування, можливо, допоможе нам зрозуміти, чому профспілки часто виникали перш за все серед ремісників, однак воно не пояснює того, чому вони так послідовно асоціюються з обговоренням рівня зарплатні та трудовими конфліктами. Тут треба зважити на той факт, що профспілки утворилися з метою захисту матеріальних інтересів робітників у промисловому оточенні, яке зводило їх разом і солідаризувало і в якому вони мали дуже незначні офіційні повноваження.

На початкових етапах розвитку сучасного суспільства робітники в більшості країн не мали політичних прав і великого впливу на умови праці, в яких вони опинялися. Профспілки спочатку утворювались як засоби відновлення рівноваги влади між робітниками та роботодавцями. Робітники не мали влади як окремі особи, однак завдяки колективній організації їхній вплив значно зріс. Роботодавець може обійтися без праці якогось конкретного робітника, але не без усіх чи більшості робітників, що працюють на фабриці або заводі. Профспілки спочатку були переважно "оборонними-? організаціями, які створювали засоби протидії робітників тотальній владі над їхнім існуванням, що її мали роботодавці.