Соціологія - Навчальний посібник

Автори: , , | Рік видання: 2004 | Видавець: Київ: Вид-во Європейського університету | Кількість сторінок: 246

Дивись також:

ЦИВІЛІЗАЦІЯ

(від лат. civilis - громадянський) – форма спільного життя людей, якій притаманне відтворення власної матеріальної ...

МЕНТАЛІТЕТ

(франц. mentalite - склад розуму, світосприйняття) своєрідний стан, рівень розвитку і спрямованості індивідуальної та групової ...

Населення і соціально-економічна сфера

Населення — це сукупність людей, що природно-історично складається і безперервно відновлюється в процесі творення і відтворення самого життя. Характеризується населення перш за все природними (вік ,стать)і соціально-економічними (національність, освіта, професія, соціальна група) якостями.

Щодо економіки та соціальної сфери населення є одночасно виробником і споживачем матеріальних благ. Воно не може існувати поза соціально-економічною сферою, а соціально-економічна сфера — без населення, це частини єдиного цілого, які заходяться в досить складних стосунках.

Класи і соціальні групи, як і взаємовідносини між ними, відтворюються в масштабах всього населення. Процес відтворення індивідів протікає в первинних і трудових суспільностях, які забезпечують відновлення їх як живих носіїв якостей, характеристик класу, груп. Це невід'ємне від демографічних процесів в них і забезпечує підготовку нових поколінь до виконання суспільно необхідних економічних, політичних та інших функцій, а тим самим — відновлення всієї соціальної структури.

Соціальне відтворення, таким чином, вміщує в собі як відтворення раніш існуючих елементів соціальної інфраструктури, так і виникнення нових елементів і відносин.