Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Південноазіатські сім ?

Серед різновиду британської сім'ї є одна модель, яка дуже відрізняється від інших — це та, що пов'язана з південноазіатськими групами населення. Південноазіатське населення налічує у Сполученому Королівстві понад мільйон чоловік. Міграція розпочалася в 1950-і роки з трьох головних регіонів Індійського субконтиненту: Пенджабу, Гуджарату та Бенгалії. В Британії ці мігранти утворили общини, об'єднані релігією, походженням, кастою і, що найважливіше, кревною спорідненістю. Багато мігрантів виявили, що їхні уявлення про честь і вірність родині майже цілком відсутні серед автохтонів Британських островів. Вони намагалися зберегти єдність своїх родин, але з житлом виявилося сутужно. Великі старі будинки можна було купити тільки в місцевостях, де не було роботи; там же, де була потреба в робочій силі, доводилося селитись у малих будиночках і руйнувати розширені сім'ї.

Південноазіатські діти, народжені у Сполученому Королівстві, перебувають під впливом двох різних культур. Удома їхні батьки сподіваються або вимагають від них дотримання принципів співпраці, взаємоповаги та відданості сім'ї. У школі їм доводиться домагатися успіху у суспільному середовищі, де панують конкуренція та принцип індивідуалізму. Більшість із них воліють організовувати своє домашнє та особисте життя в рамках етнічної субкультури, оскільки вони цінують близькі взаємини, що асоціюються з традиційним сімейним життям. Проте вплив британської культури не може не відчуватися. Молоді люди обох статей вимагають, щоб із ними більше радилися, уряджаючи їхні шлюби.

Міцність азіатської родини, як серед азіатських груп у Сполучено-ному Королівстві, так і в самій Азії, нещодавно стала темою широкої дискусії. Френсис Фуку яма (Francis Fukuyama, 1994) говорить про "суспільний капітал", створений азіатською родиною, — йдеться про форми довіри та взаємодопомоги, що розвинулися в рамках родини в азіатських країнах. На думку вченого, цей суспільний капітал — один з головних чинників, що сприяють швидкому економічному розвиткові азіатських країн, таких як Тайвань, Гонконг і Синґапур.

Проте традиційні форми азіатської родини перебувають під великим тиском не тільки у Британії, а й у самих азіатських країнах. Частка розлучень у щойно згаданих країнах зростає, а рівень народжуваності падає (див. мал. 7.1). Економічний розвиток та дедалі більша демократизація поступово породжують вищий ступінь індивідуалізму й створюють умови для руху в напрямку рівності обох статей.